Skarp färgkant
Gör så här: När maskeringstejpen är på plats ”förseglar” du tejpkanten genom att måla över den med samma färg som den tejpen sitter på. När färgen torkat, målar du med den nya färgen, som nu inte kan tränga in under den förseglade kanten. När du sedan tar bort maskerings-tejpen har du en ren och snygg kant!
Undvik ”fastbränd” tejp
All tejp skall helst tas bort innan färgen har hunnit torka för att undvika att färgen limmar fast tejpens kant mot det maskerade underlaget. Om man ändå låter tejpen sitta kvar efter att färgen har torkat kan man med hjälp av en stållinjal och en brytblads-kniv skära ett fint snitt i kanten mellan tejp och målad yta för att avmaskering skall gå lättare och att tejpen inte skall flisa sig i kanten pga fasttorkad färg.
Maskera ömtåliga ytor rätt
När du maskerar ömtåliga ytor, såsom papperstapeter eller nymålade ytor, bör du använda maskeringstejp med ett speciellt häftämne som inte ger skador då tejpen avlägsnas. Vår lätt-häftande maskeringstejp är framtagen just för den här situationen.
Att göra-det-själv är inte bara skoj - det sparar ju en del sköna slantar också. För ett genomgående bra resultat med våra tejper är det viktigt att du tänker efter en smula före och även tar del av våra allmänna råd. Då kan du vara säker på att välja rätt tejp för rätt ändamål och att du behandlar tejpen som det är tänkt.
Välj rätt tejp
Våra olika tejper är utvecklade för olika användningsområden. Ibland kan det vara svårt att se skillnad mellan tejpvarianterna och därmed också svårt att veta vilken som är bäst i ett givet fall. Tänk i förväg på arbetsuppgiften och de krav den ställer på tejpen. Det är den bästa förberedelse du kan göra innan du står där och ska välja i butiken.
Tejp fungerar bäst när den monteras på rätt sätt. Genom att följa några enkla förhållningsregler kan du vara säker på att tejpen håller som den ska. Tejp fungerar bäst när den monteras på rätt sätt. Genom att följa några enkla förhållningsregler kan du vara säker på att tejpen håller som den ska.
1. Fästytan ska alltid vara torr och ren
Rengör ytan med exempelvis T-röd eller isopropanol. För rengöringstrasan endast i en riktning så attytsmutsen transporteras bort.
2. Det bör inte vara för varmt eller för kallt
Temperaturen bör hålla sig mellan 21° och 38° C när du arbetar med tejp. Det finns dock tejper som tål extrema temperaturer.
3. Tejp aktiveras med tryck
En tejps häftämne aktiveras först när du trycker på den.
4. De flesta tejpen kräver härdningstid
Oftast kan en tejp flyttas och korrigeras innan den härdat. Den får utsättas för maximal belastning först efter några timmar.
Vissa tejper är gjorda för att vara avtagbara, men de flesta är avsedda att häfta permanent. Om du från början använder rätt sorts tejp, kan du nästan helt undvika rester av häftämnet. Vi rekommenderar att du alltid först kontrollerar på ett undanskymt ställe hur den underliggande ytan eventuellt påverkas när tejpen tas bort.
Det räcker ofta med att värma tejpen för att få den att släppa från underlaget - en hårtork eller en varmluftspistol brukar fungera utmärkt. Uppvärmning är naturligtvis ett bra alternativ om du misstänker att underlaget inte tål lösningsmedel.
Om du väljer att använda lösningsmedel rekommenderar vi att du först prövar med det svagaste och sedan gradvis väljer starkare varianter så långt det är nödvändigt.
Använd inte oljehaltiga lösningsmedel på porösa material som exempelvis skumgummi och andra gummityper. Medel som innehåller aceton och xylen är effektiva i många fall. Tänk dock på att hantera dem med försiktighet inomhus och sörj för god ventilation.
T-Gul och kemiskt ren bensin kan användas för att ta bort gamla rester av mattmonteringstejp. Dessa lösningsmedel är mindre flyktiga och skadar oftast inte golvlacken. Hantera dock med försiktighet och sörj för god ventilation.